Dierverzorging & paraveterinair

Deze beroepsrichting is iets voor jou, want jij hebt liefde voor dieren! Maar er is meer nodig! Natuurlijk moet je alles weten van dieren. Denk aan de verzorging, het gedrag van dieren, de voeding en de hygiëne. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat je net zoveel verstand moet hebben van mensen? Dat is het grappige: als jij kiest voor de dierenwereld, kun je juist heel veel betekenen voor mensen. Je moet goed om kunnen gaan met klanten en relaties. Gerust stellen, goed of juist slecht nieuws brengen, advies geven.

Ook moet je goed kunnen organiseren en administratief je mannetje staan. Denk aan het berekenen van de kosten voor voer en verzorging en alle regels waaraan je je moet houden. Wie liefde heeft voor dieren, denkt ook aan de leefomgeving en draagt het milieu een warm hart toe. Binnen de Dierenverzorging wordt bij elke handeling nagedacht over het effect op het milieu en leefomgeving. Dit geldt voor de inzet van medische zorg of de selectie van een onderkomen, maar ook voor het kopen van diervoeding. Zo is diervoeding met een EKO-keurmerk een pre.

Met de opleiding paraveterinair (alleen niveau 4) word je opgeleid voor dierenartsassistent. Deze mbo-opleiding duurt vier jaar in plaats van drie.

Kijk voor opleidingen en informatie bij een school bij jou in de buurt.